Zonnepanelen met micro omvormers, in serie of in serie met optimizers aansluiten?
Elk dak is uniek. Jouw dak kan bijvoorbeeld de hele dag in de zon liggen, maar het kan ook zijn dat die ene boom naast jouw huis er net voor zorgt dat een paar zonnepanelen vanaf de middag in de schaduw liggen. Gelukkig bestaan er verschillende soorten zonnepanelensystemen, passend voor elk dak. Door te kiezen voor het juiste systeem haal jij optimaal rendement uit je zonnepanelen.
​
Hoe werken Enphase micro omvormer met zonnepanelen?
Bij het gebruik van micro-omvormers krijgt elk paneel in uw systeem een eigen kleine omvormer. Deze zijn netjes weggewerkt onder het paneel en zijn dus totaal uit het zicht. Omdat een micro-omvormer alleen hoeft te werken met de opgewekte stroom van één paneel is het risico op brandgevaar in vergelijking met het gebruik van een centrale omvormer een stuk minder. Daarnaast wordt de onveilige gelijkstroom vanuit de panelen door de micro-omvormer direct omgezet in een veilig wisselstroom. Hierdoor zal er dus geen kabel met onveilige gelijkstroom door uw woning lopen, wat de kans op incidenten aanzienlijk verminderd. Ook zijn micro-omvormers uitgerust met vlamboog detectie, wat inhoud dat als er ergens een knik in een kabel zit er geen brand kan ontstaan.
Het gebruik van micro-omvormers betekent dat u een parallel geschakeld systeem heeft.
​
Omdat er geen omvormer meer in uw woning nodig is kan er rechtstreeks vanaf het dak een kabel naar de meterkast aangelegd worden.
Dit kan in veel gevallen via de buitengevel langs de regenpijp als er geen mogelijkheid is om via binnen een kabel naar boven is aan te leggen.
Omdat de micro-omvormers tegelijkertijd ook optimizers zijn is de impact van schaduw, vuil of een defect paneel op de rest van uw systeem gering. Als één van de panelen dus maar op 30% presteert, zal de rest van de panelen wel gewoon op 100% blijven presteren. Dit zorgt dus voor een hoger rendement, efficiëntie en meer opbrengst.
Micro omvormers hebben een garantie termijn van 25 jaar.
Ook is een systeem met micro omvormers later nog uit te breiden met extra zonnepanelen en micro omvormers.
​
Voordelen
-
Lange levensduur en garantie
-
Goedkoop op lange termijn
-
Uitermate veilig
-
Real time monitoring per paneel
-
Parallel geschakeld systeem
-
Geen last van schaduw of vuil op uw panelen
-
Geen omvormer in de woning
-
Makkelijk uit te breiden
-
Voorbereid op gebruik van thuisbatterij
-
Hoger rendement
Nadelen
-
Duurder in aanschaf
​
​
Hoe werken serie geschakelde zonnepanelen?
In veel gevallen worden zonnepanelen in serie geschakeld en met 1 of 2 MPP trackers (regelaars) op één omvormer aangesloten. Alle zonnepanelen zijn dan stuk voor stuk met elkaar verbonden. Dit noemt men een string, waarin de opgewekte energie van alle zonnepanelen wordt opgeteld en naar de omvormer wordt geleid.
Een serie geschakeld systeem brengt een groot voordeel met zich mee: je hebt minder verschillende onderdelen in je zonnepanelensysteem.
Hierdoor is een serie geschakeld systeem de meest voordelige keuze.
Kenmerkend voor een serie geschakeld systeem is alleen wel dat het minder functioneren van één paneel, door bijvoorbeeld schaduw of minder instraling van de zon, ten koste gaat van de opbrengst van alle andere panelen in de string.
Wij bieden serie geschakelde systemen alleen aan als er op het dak geen last van schaduwvorming aanwezig is.
Hoe werken serie geschakelde zonnepanelen met optimizers?
Een mogelijkheid om het verlies tegen te gaan, is door te kiezen voor een serie geschakeld systeem met optimizers.
In een serie geschakeld systeem met optimizers krijgt elk zonnepaneel een eigen optimizer. Door optimizers toe te passen op een stringomvormer word het een parallel systeem. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet meer afhankelijk zijn van elkaar en optimaal blijven functioneren als één of enkele panelen structureel minder presteren. Je haalt dus altijd optimaal rendement uit alle zonnepanelen.
​
Welk systeem adviseren wij?
In de basis geldt het volgende: Liggen de zonnepanelen allemaal op hetzelfde dakvlak, in dezelfde hellingshoek en valt er gedurende de dag geen schaduw op? Dan is een serie geschakeld systeem met een stringomvormer geschikt voor het dak. Maar valt er op één of meer van de zonnepanelen schaduw of staan de zonnepanelen op verschillende hellingshoeken? Dan is het vaak verstandiger om micro omvormers of een stringomvormer met optimizers te kiezen.
Bij elke aanvraag bekijken wij de situatie van uw dak en bepalen aan de hand daarvan het te plaatsen systeem.
Daarbij word er gekeken naar de ligging, schaduwvorming, hellinghoek, dakvlakken en instraling van de zon.